Wat doet een co-packer?

Co-packing is een onmisbare schakel in de logistieke sector. Een co-packer, afgeleid van de term ‘contract packager’ of contractverpakker, bevindt zich in het verpakkingsproces van producten en is verantwoordelijk voor het in- en verpakken van uiteenlopende producten in zowel de food als non-food productie. Voorbeelden van werkzaamheden als co-packer zijn alle werkzaamheden omtrent inpakken van goederen bijvoorbeeld labelen, sealen, ontwerpen en aanvullen van verpakkingsmaterialen, bundelen, sorteren etc. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van full-service co-packing waarbij verpakkingsmaterialen voor de u als klant worden ingekocht, voorraad bewaking plaatsvindt en zelfs de logistieke afwikkeling geregeld wordt door de co-packer. 

Wanneer wordt co-packing gebruikt?

In het dagelijks leven komt u op veel vlakken in aanraking met producten die door co-packers zijn ingepakt. Co-packers vindt men in verschillende sectoren en wordt op een uiteenlopend assortiment van goederen toegepast zoals voedingsstoffen, cosmetica, medicijnen en uiterlijke verzorging. Vaak worden losse of niet verpakte goederen door een co-packer samengevoegd tot de juiste hoeveelheid per verpakking of per stuk verpakt. Door het gebruiken van een co-packer worden producten professioneel en snel verpakt in een originele, standaard of klant specifieke verpakking. Na dit proces is het product klaar voor de verkoop. Door het gebruik van professionele co-packers kan veel geld en tijd bespaard worden.

Voordelen van co-packing

Geeft u het verpakken van uw producten uit handen? Dan kan dit meerdere voordelen bieden. Allereerst zijn de medewerkers gespecialiseerd in het efficiënt verpakken van producten, wat zowel tijd als geld besparend kan werken. Daarnaast kan het aanschaffen van bepaalde machines een hoge kostenpost zijn voor uw bedrijf, door het uit handen geven van dit proces hoeft uw bedrijf deze investering in machines niet te doen. Co-packers worden opgeleid om snel en efficiënt te werk te gaan, tijd en kosten die u niet in nieuw personeel hoeft te investeren. Daarnaast biedt het werken met een co-packer meer inzicht in productie- en verpakkingskosten. Ook is het verpakkingsproces milieuvriendelijker doordat de hoeveelheden producten beter gemaximaliseerd kunnen worden waardoor er minder vrachtwagens op de weg nodig zijn. Om het nog even op te sommen: het werken met een co-packer bespaart zowel tijd als geld en is daarnaast vaak ook nog eens milieuvriendelijker.