Hoe onderhoud je je e-bike?

Ga je een fiets kopen in Nijmegen? Deze zal zeker in goede staat zijn. Maar als je hem gebruikt, gaat de kwaliteit ervan langzaam achteruit. Dat is niet omdat hij slecht gemaakt is, maar het is gewoon de aard van het gebruik. Met name e-bikes worden blootgesteld aan slijtage en ruwe situaties. De banden zullen meerdere malen over de weg rijden. De carrosserie, versnellingen en elektromotoren zullen meestal worden blootgesteld aan regen, wind en vele andere buitenelementen. Vroeg of laat zal hij vuil worden en in sommige gevallen zelfs corrosie ontwikkelen. Als fietseigenaar is het aan jou om deze goed te onderhouden. Op deze manier kun je de e-bike in werkende staat houden.

Onderhoud van de banden

Banden zijn het meest gevoelig voor schade als het gaat om fietsen, omdat dit het onderdeel is dat meestal de meeste tijd doorbrengt in ruw contact met de weg. Het rubber van je banden kan soms verzwakken, dunner worden en zelfs schaafwonden en inkepingen oplopen. Zo nu en dan moet je de integriteit van de banden controleren. Zorg ervoor dat hij nog steeds de nodige lucht en band conditie heeft. Zo kun je de e-bike continu gebruiken zonder risico op ongelukken.

Controle van de conditie van de batterij

De accu van de e-bike heeft altijd een bepaalde levensduur. Controleer wel of hij nog oplaadt en probeer hem niet over te laden. Sommige laders geven de voorkeur aan slechts ongeveer 85 procent omdat volledig opladen de accu soms kan belasten. Bewaar je e-bike accu ook niet bij extreme temperaturen. De verkeerde temperaturen kunnen de levensduur van de batterij verslechteren en kunnen de batterij zelfs fysiek vervormen.

Remmen afstellen

Controleer altijd je remmen bij fietsen, en bij elk type voertuig in het algemeen. Test of de remmen nog steeds reageren en of je e-bike daadwerkelijk tot stilstand komt. Niet reagerende remmen zijn zeer gevaarlijk, vooral op drukke wegen.

Onderhoud van de fietsketting

Af en toe moet je olie op je fietsketting smeren om hem soepel te houden. De fietsketting is in wezen het onderdeel waarmee je fiets kan fietsen. Als er enige vorm van corrosie ontstaat, kan de fietsketting wrijving en degradatie van andere onderdelen van de aandrijving veroorzaken. Niet te vergeten dat corrosie zoals roest de ketting zelf direct verzwakt. Onderhoud je fiets dus altijd en inspecteer hem regelmatig!